Blessure preventie

Je bent een sporter en door je prestatiedrang kun je in de gevarenzone komen van blessureleed. Hoe blijf je lekker sporten. Je wilt sporten en niet aan de kant staan. Sport is goed voor je gezondheid maar helpt ook blessures voorkomen. Het gaat om balans. Balans in de prestatie en wat jouw lijf aankan. Een paar gewichtige punten die de weegschaal van de balans gelijk kunnen houden.

Blessures zijn vervelend. Het psychologische effect door het niet te sporten is misschien nog wel groter dan de blessure zelf. Veel sporters willen graag trainen en kunnen moeilijk accepteren om met een blessure thuis te zitten.

Hoe zwaar is het?

Blessures komen doordat de krachten op je lichaam groter zijn dan wat dat lichaam aankan. In de sportleer vormt de training of wedstrijd de ‘belasting’. Je traint harder dan goed voor je is, als je een blessure krijgt. Iedereen heeft verschillende talenten. De een is oersterk en heeft nooit wat, de andere sporter heeft om de andere week wel iets. Toch, er zijn wel een aantal regels waar je op kunt letten. Hoe sterk je ook bent, ergens bereik je de grens.

Ervaren sporter loopt ook gevaar.
Als de trainingen zich vrij snel opstapelen, heeft het lichaam te weinig tijd om zich aan te passen. Adaptatie, met een mooi sportwoord. Je bent geen stuk ijzer dat altijd sterk is. Afhankelijk van je vorm kun je een nieuwe belasting aan. Of niet. Na de zomervakantie, traditioneel de periode waarin weinig wordt getraind, zijn je spieren relatief verzwakt. Ga je nu snel veel trainen dan kunnen de spieren en zeker ook banden en pezen daar moeite mee hebben.

Snel en veel.
Een blessure bij een sporter heeft meestal niet te maken met trainingen gericht op snelheid. Het kan zeker een aanleiding zijn. Vaak is de plotselinge kracht bij een versnelling of een sprint de boosdoener. Dit komt zeker voor maar om je heen hoor je meestal een andere opbouw van een blessure. Snelheid, blijkt ook uit onderzoek, is niet vaak de reden voor een blessure.

Snelheid, intensiteit is een deel van de optelsom van je trainingen. Die optelsom maakt dat het vaak teveel is en dat leidt tot blessures. Intensiteit is dan een factor die meespeelt, die het teveel aan belasting kan versnellen. Dat is helaas een andere versnelling dan je als atleet wilt bereiken.

Het is daarom beter om eerst je kracht en conditie verantwoord te vergroten. Later kun je meer snelheid inbrengen. Die inmiddels versterkte spieren kunnen dan de extra kracht van de snelheid beter aan.

Relax
Dan staat er volgens onderzoekers nog een versneller van blessures klaar. Stijve spieren, gespannen spieren hebben een verhoogd risico om een blessure op te lopen. Dit kan komen door de training, de spieren moet nog bijkomen van de prestatie en zijn stijf. Gespannen spieren kunnen ook komen door stress. In het eerste geval heb je hersteltijd nodig. Herstel is een belangrijke opdracht voor in je schema; altijd opvolgen. Voor stress geldt; ontspan. Relax. Denk meer aan de instelling waarop Usain Bolt zijn sport benaderd. Hij traint veel maar houdt er niet van. Hij ziet het lopen vooral als een spelletje. Ontspan en geeft het signaal door aan je spieren om ook te ontspannen.

Belasting, stapelen van trainingsarbeid en ontspanning; dit zijn sleutels tot het samenstellen van een planning voor al je trainingen in de komende paar maanden.