Kaak Fysiotherapie

Kaakgewrichtsklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Bij de behandeling van dergelijke klachten kan de fysiotherapeut geraadpleegd worden. Dit vooral om te onderzoeken of de klachten oorzaken hebben anders dan zuiver tandheelkundig of kaakchirurgisch. Door de vaak verwarrende overlap met hoofdpijn en oorpijnklachten belanden veel kaakpatiënten vaak eerst bij de neuroloog of de KNO arts. De kaakfysiotherapeut kan na gedegen onderzoek en nauwe samenwerking met tandarts, orthodontist en / of medisch specialist zoals kaakchirurg, KNO-arts of neuroloog, uw probleem analyseren. De achtergrond als manueel therapeut is belangrijk voor de relatie van kaakgewrichtsklachten met hoofd- en nekpijn en bewegingsstoornissen van cervicale wervelkolom.

Kenmerken stoornissen

Functiestoornissen van het kauwstelsel kunnen zich uiten in:

  1. Pijn of vermoeidheid van de kauwspieren
  2. Het niet goed kunnen openen van de mond
  3. Pijn rond het kaakgewricht (vóór of soms ín het oor)
  4. Knappende of krakende kaakgewrichten
  5. Soms hoofdpijn, kiespijn of nekpijn

Waardoor ontstaan kaakproblemen?
Kaakproblemen kunnen ontstaan vaak door overbelasting het kauwstelsel, bijvoorbeeld door klemmen, nagelbijten, tandenknarsen, penbijten etc. Stress kan een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van klachten. Ook een recent of oud ongeval waarbij de kaak betrokken was, kan een oorzaak zijn. Afwijkingen in het kaakgewricht zelf kunnen aanleiding zijn tot het ontstaan van klachten. Soms zijn problemen met het gebit mede oorzaak van het ontstaan van klachten.

Het doel.
Het afleren van slechte mondgewoonten zoals klemmen of knarsen en het aanleren van de juiste, ontspannen rustpositie van de kaak zijn van belang. Het verbeteren van de mobiliteit zowel in de spieren als in de kaakgewrichten en pijnvermindering zijn voorwaarden voor een optimaal herstel. Het herstellen of verminderen van de functiestoornis en daarmee het verbeteren van de vaardigheden voor het dagelijks functioneren staan centraal.

De werkwijze
De kaaktherapeut inventariseert door middel van een vraaggesprek uw klachten. Daarna volgt een functieonderzoek. De kaaktherapeut kijkt daarbij naar de klacht zelf, maar onderzoekt tevens waardoor de klacht ontstaat. Afhankelijk van dit onderzoek wordt een behandelplan opgesteld en een prognose gemaakt. De behandeling kan bestaan uit manuele en mobiliserende technieken. Maar een belangrijk onderdeel van de behandeling is ook de uitleg over uw klacht en het geven van adviezen over een juist kaakgebruik. Veelal dienen er ook oefeningen thuis te worden gedaan.