Cure taping (Kinesio)

Binnen de fysiotherapie en de (top-)sport wordt veelvuldig gebruik gemaakt van Kinesio Tape (ook wel Cure tape genoemd). Kinesio Taping komt van oorspong uit Japan, het is een techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke herstelprocessen van het lichaam. Bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van speciale tape. De tape activeert het zenuwstelsel en algemeen circulatiesysteem, waardoor de betreffende spieren en pezen weer snel herstellen.

Dr. Kenzo Kase

Kinesio Tape is 25 jaar geleden ontwikkeld door Dr. Kenzo Kase. Het verschil tussen de gewone sporttape en de Kinesio Tape ligt in het feit dat de Kinesio Tape rekbaar is tot 130-140 % van de oorspronkelijke lengte. Bij gewone tape is de functie gericht op het beperken van de pijnlijke bewegingen, dit leidt tot drukverhoging. De Kinesio Tape is juist gericht op drukvermindering van het aangedane gebied en stimulering van een correcte beweging doordat de Tape de huid een stukje optilt.

Voordeel van deze methode is dat de tape dagenlang kan blijven zitten. Dit heeft als voordeel dat er een 24 uur herstel plaatsvindt in tegenstelling tot een reguliere behandeling. Vaak wordt er zelfs doorgetraind. Verder heeft de tape ongeveer de dikte en gewicht van de huid, is hypoallergeen, ademend en bezit geen contra-indicaties voor het gebruik.

Bij welke klachten pas je de Kinesio Taping toe?
De tapemethode is heel effectief bij overbelasting zoals bijvoorbeeld achillespeesklachten, shin-splint (botvliesontsteking), schouderklachten, rugklachten, nekklachten, een tennisarm enz.
Oedemen als gevolg van kneuzingen, operaties en andere blessures kunnen versneld worden afgevoerd. Verstuikingen en kneuzingen genezen sneller met Kinesio Tape.
Door middel van het aanpassen van de richting en rek op de Kinesio Tape worden meerdere fysiologische systemen beïnvloed.

Functies van Cure taping (Kinesio):

  1. pijndemping
  2. geeft steun aan spieren en gewrichten
  3. verwijdert oedeem
  4. corrigeert gewrichten en weefsel