Longfysiotherapie: COPD en astma

COPD is een verzamelnaam voor een aantal long ziekten. COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. In het Nederlands: Chronische Obstructieve Long Ziekte. ‘Obstructie van de luchtwegen’ wil zeggen dat de lucht in de longen niet verplaatst kan worden. Dit kan zowel bij het inademen als bij het uitademen het geval zijn.

Hieronder vallen longemfyseem en chronische bronchitis. Ook astma valt onder COPD, maar wordt meestal apart genoemd omdat het de longen niet blijvend aantast.

Longfysiotherapie

Diagnose
De diagnose COPD wordt altijd door een arts gesteld na een spirometrie (een longfunctie-onderzoek). Bij COPD collapsen de luchtwegen tijdens het uitademen: dat wil zeggen dat ze dichtvallen. De lucht kan er niet meer uit. Op het moment dat de longen weer open gaan staan voor het inademen, zit er nog ‘oude’ lucht in de longen die geen zuurstof meer bevat. Om deze lucht eruit te krijgen, zijn bepaalde ademhalingstechnieken ontdekt.

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?
Fysiotherapie kan u helpen uw conditie op peil te brengen door inspanningstraining en spieroefeningen. Heeft u problemen met slijm opgeven, dan kan de fysiotherapeut u helpen met het aanleren van een effectieve manier van slijm losmaken en huffen en/of hoesten. Ademoefeningen kunnen helpen de kortademigheid te verminderen. Het is aan te raden een fysiotherapeut te zoeken die gespecialiseerd is in het behandelen van mensen met COPD.

Conditie
De fysiotherapeut kan u deskundig begeleiden bij het verbeteren of op peil houden van uw conditie.Misschien vindt u dit moeilijk of durft u zich niet goed in te spannen omdat u steeds benauwd wordt. De fysiotherapeut kan u uitleggen wat u juist wel en wat u beter niet kunt doen. In overleg en afgestemd op uw situatie stelt de fysiotherapeut een trainingsprogramma op ter verbetering van uw conditie. Eventueel krijgt u aangepaste oefeningen voor bijvoorbeeld uw ademspieren en arm-, been of rompspieren. Uw inspanning wordt meestal beloond met vermindering van uw klachten. Doordat uw zelfvertrouwen groeit, kunt u daarna ook zelf meer gaan bewegen. Fysiotherapeuten hebben een beweegprogramma samengesteld speciaal voor mensen met COPD die een actievere leefstijl willen ontwikkelen.

Vergoeding
COPD is een chronische ziekte. Hiervan is geen genezing mogelijk. Het zijn bovendien zogenaamde progressieve ziekten: de klachten verergeren door de jaren heen. Dit komt door de onherstelbare schade die in de luchtwegen is opgetreden. Omdat het een chronische ziekte is, vergoedt uw zorgverzekeraar de eerste 20 behandelingen fysiotherapie indien u een aanvullend pakket heeft. In andere gevallen zijn de eerste 20 behandelingen voor eigen rekening en vanaf de 21ebehandeling vallen de behandelingen onder uw basisverzekering.

Bron: Rydell/KNGF www.fysionet.nl