Valpreventie programma (Otago)

Wist u dat …

 1. Vallen één van de belangrijkste doodsoorzaken is bij 65-plussers?
 2. De meeste valincidenten thuis gebeuren?
 3. U 10 x meer kans heeft om na een val op de spoedeisende hulp te belanden dan na een verkeersongeval?

Sinds kort bieden wij als praktijk het Otago thuis-oefenprogramma aan, waarmee het risico om te vallen met meer dan 35% kan worden verlaagd.

Valrisico test

Door middel van een eenvoudige en kortdurende valrisico test kunnen we bepalen of er bij u een verhoogd risico is. Mocht er sprake zijn van een risico, dan is het raadzaam om uw risicofactoren door ons in kaart te laten brengen door middel van een uitgebreide valrisico analyse.

Valrisico analyse

Om uw risicofactoren in kaart te brengen komen we bij u thuis. Door middel van vragenlijsten, onderzoek m.b.v. verschillende meetinstrumenten en inspectie bepalen we welke risicofactoren er bij u aanwezig zijn. We besteden aandacht tijdens de analyse voor de volgende risicofactoren:

 1. spierkracht en evenwicht
 2. mobiliteit/activiteit
 3. duizeligheid bij verandering van lichaamshouding
 4. slaap(medicatie)
 5. uw gezichtsvermogen en wat voor bril u draagt
 6. de instelling en het gebruik van uw loophulpmiddel
 7. uw eventuele valgeschiedenis
 8. eventuele valangst
 9. uw schoeisel en uw voeten
 10. kans op osteoporose
 11. de veiligheid thuis

Vervolg

Wanneer u zich herkend in één of meerdere bovengenoemde risicofactoren, zullen wij contact opnemen met uw huisarts voor de noodzakelijke verwijsbrief om u aan huis te mogen begeleiden. Indien u voldoende aanvullend verzekerd bent, worden deze kosten vergoedt uit uw aanvullende verzekering.

Indien er bij u sprake is van verminderde spierkracht en verminderd evenwicht, kunt u onder begeleiding van ons starten met een oefenprogramma op maat. Door onderzoek kunnen wij bepalen op welk niveau u gaat oefenen, waardoor het programma voor veel mensen toegankelijk is.